Categories Porady

Młynek do kawy – który wybrać?

Zakup najlepszego młynka do kawy musi być właściwie przemyślany. Każdy model ma swoje wady i zalety. Warto być ich świadomym, ponieważ odpowiednio dobrany sprzęt może posłużyć przez lata. Jaki młynek do kawy warto wybrać?

Dlaczego warto zainwestować w młynek żarnowy?

Mechanizm działania tego rodzaju modelu opiera się o mielenie kawy. Jest to niezwykle ważne, ponieważ odpowiednio zmielone ziarna gwarantują pyszny napój. Dodatkowy atut tego rozwiązania stanowi fakt, że w kawie przygotowanej za pomocą tej metody pozostaje aromat gwarantujący unikalny smak i zapach. Wiele porad dotyczących właściwego wyboru młynka żarnowego można znaleźć pod adresem: https://sebastianbednarczyk.pl/jaki-mlynek-zarnowy-do-kawy-wybrac-elektryczne-i-reczne-mlynki-zarnowe/.

Dlaczego nie młynek udarowy?

Pomimo że udarowy młynek do kawy jest często spotykanym modelem, nie zaleca się jego wyboru. Urządzenie to działa na zasadzie mechanizmu cięcia. Niewątpliwe zalety stanowią atrakcyjna cena, a także możliwość zastosowania mechanizmu jego działania przy m.in. siekaniu orzechów. Istnieje jednak jeden istotny defekt, który powstrzymuje miłośników kawy od jego zakupu. Główną wadą jest łatwość nagrzewania, przez co napój wykonany z ziaren z udarowego młynka łatwo nabiera nieprzyjemnego gorzkiego smaku oraz traci unikalny aromat. Dodatkowo korzystanie z tego rodzaju urządzenia wiąże się z koniecznością ciągłego kontrolowania, czy uzyskana kawa ma pożądaną grubość. Proces ten może bardzo długo trwać.

Młynek żarnowy – stalowy lub ceramiczny

Ten model to bez wątpienia trafny wybór. Jednak osoby zastanawiające się nad tym, jaki młynek do kawy wybrać, biorą również pod uwagę materiał, z którego jest wykonany. Wady i zalety poszczególnych rodzajów to także istotne czynniki.

Młynek ceramiczny

Młynek ceramiczny pozostawia w ziarnach olejki, dzięki którym pasjonat może rozkoszować się charakterystycznym aromatem. Nie mniej jednak wytworzony podczas użytkowania pył może nadawać kawie nieco nieprzyjemnej gorzkości. Specyficzny aromat może pozostać dzięki niewytwarzaniu nadmiaru ciepła. Z perspektywy domowników niezwykle istotną zaletą będzie cichość funkcjonowania. Ponadto produkt wykonany z ceramiki gwarantuje drobno zmieloną kawę w krótkim czasie. Z tego powodu rozwiązanie to sprawdzi się idealnie u osób regularnie konsumujących espresso.

Istotnym czynnikiem, który może powstrzymywać pasjonatów kawy od kupna tego urządzenia, jest z kolei wysoka cena. Natomiast dzięki możliwości samodzielnego ustalenia, jak grubo mielone będą ziarna, użytkownik ma realny wpływ na ostateczny smak, jak również konsystencję przygotowanego napoju. Choć materiał ceramiczny jest relatywnie trwały, wypada nieco gorzej w porównaniu do niezwykle wytrzymałego młynka wykonanego ze stali nierdzewnej.

Młynek stalowy

Na temat młynka stalowego istnieje kilka mitów, które niekoniecznie zawsze są zgodne z prawdą. Jeden z nich dotyczy smaku gorszej jakości po zmieleniu ziaren. Mówi się, że przygotowany za jego pomocą napój może mieć nieprzyjemny, metaliczny posmak. W przypadku młynka do kawy wykonanego ze stali częściej spotykanym problemem jest głośność działania. Nie mniej jednak nie stanowi to reguły i można znaleźć również modele, które będą pracować ciszej. Wszystko zależy od specyfiki budowy danego urządzenia, m.in. tego, gdzie dokładnie umiejscowiony jest mechanizm. Dodatkowo częściej młynki wykonane ze stali mocniej się nagrzewają podczas działania.

Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest doskonała ostrość zawartych w sprzęcie ostrzy, dzięki którym młynek ten charakteryzuje się wysoką precyzją działania. Z tego powodu w tym wypadku nie dojdzie do powstania niepożądanego pyłu wpływającego niekorzystnie na smak kawy. Dodatkowym atutem tego rozwiązania będzie atrakcyjniejsza cena oraz łatwość w wymianie sprzętu z uwagi na jego większą dostępność. Dzięki bardzo dużej odporności na uszkodzenia odpowiednio konserwowane urządzenie będzie mogło być użytkowane przez lata.

Alternatywa w postaci młynka ręcznego

Wszystkie wcześniej wymienione młynki są zasilane za pomocą prądu elektrycznego. Istnieją jedna także ręczne egzemplarze, które mają swoje zalety. Takie urządzenie jest poręczne i nie nadaje kawie goryczki. Proces mielenia bywa przyjemny, lecz należy pamiętać o tym, że wymaga sporego nakładu siły.