Categories Dom i ogród

Do czego służą kawiarki?

Zapach i smak kawy o poranku potrafi pobudzić zmysły i dodać energii na cały dzień. Sposobów na jej zaparzenie jest wiele. Począwszy od zwykłego zalania zmielonych ziaren wrzątkiem, po różnego rodzaju zaparzacze, a skończywszy na ekskluzywnych ekspresach do kawy. Wybór jest naprawdę duży i w dużej mierze zależy od zasobności portfela i ilości dostępnego miejsca w kuchni. Każdy sposób oferuje też różne możliwości. Dobrą alternatywą są kawiarki – urządzenia dość proste, niezawodne i dodatkowo atrakcyjne cenowo.

 

Kawiarki – dlaczego warto je mieć?

 

Przede wszystkim są to urządzenia proste w obsłudze, wytrzymałe i naprawdę niewielkich rozmiarów. Nie wymagają więc dodatkowej przestrzeni do postawienia, co idealnie sprawdza się w małych kuchniach. Ich prosta budowa sprawia, że rzadko się psują, a czyszczenie nie wymaga wielu zabiegów, wystarczy tylko woda. Są też mobilne, czyli łatwe w przenoszeniu, a zatem można je zabrać wszędzie ze sobą np. na urlop. Jest to idealna opcja, jeśli lubisz odpoczywać na łonie natury. Wystarczy wtedy jedynie mały palnik i kawiarka, a ulubioną małą czarną będziesz mieć zawsze pod ręką. Atutem kawiarek jest również fakt, że kawa zaparzona w ten sposób jest mocniejsza niż np. zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Co ważne, jest dostępna cenowo praktycznie dla każdego miłośnika aromatycznego napoju.

 

Co to jest kawiarka?

 

Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, służący do zaparzania kawy. Nazywana jest także makinetką, moką czy kafetierą. Powstała we Włoszech, gdzie w swoim czasie była obowiązkowym wyposażeniem każdej domowej kuchni. Do dnia dzisiejszego, czyli niemal od 100 lat, składa się z trzech podstawowych elementów:

  1. zbiornika na wodę;
  2. sitka, na który wsypuje się świeżo zmieloną kawę;
  3. zbiornika na już zaparzoną kawę – podczas przygotowywania napoju, kawa pod ciśnieniem przedostaje się do górnego pojemnika.

 

Kawiarki są przystosowane do używania na kuchence gazowej, elektrycznej, a także indukcji. W zależności od wykorzystywanego źródła ciepła wyróżnia się jej cztery rodzaje: kawiarka aluminiowa, stalowa, na indukcję, elektryczna. Najbardziej podstawową i najtańszą jest aluminiowa. Stalowa jest odpowiednia do każdego rodzaju kuchni, a elektryczna nie wymaga używania kuchenki. Dodatkowo wyposażona jest w czujnik automatycznego wyłączenia, co sprawia, że nie trzeba pilnować urządzenia, a także podtrzymuje temperaturę ciepła napoju. Kawiarki są dostępne w różnej pojemności i różnych wersjach, zarówno  klasycznej, jak i również bardziej awangardowej czy eleganckiej. Wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz i co będzie pasować do Twojego wystroju kuchni, gustu i stylu.

 

Jak przyrządzić dobrą kawę w kawiarce?

 

Potrzebujesz jedynie wody i dobrej, zmielonej kawy. Co ważne, kawa mielona, jaką najczęściej kupuje się w sklepie, jest zbyt miałka, aby móc ją wykorzystać w kawiarce. Jej smak stanie się gorzki i cierpki. Zatem ziarna muszą być średnio zmielone, dobrze też jeśli uda Ci się znaleźć taką o średnim stopniu palenia. Jej smak będzie wtedy niepowtarzalny. Jeśli masz już dobraną kawę, należy wsypać ją na sitko, co ważne, nie można jej ubijać. Kolejnym krokiem jest uzupełnienie wody w pojemniku. Oczywiście trzeba to zrobić według zaleceń na instrukcji. Zbyt duża jej ilość lub zbyt mała, sprawi, że espresso nie będzie takie, jak oczekujesz. Ostatnim krokiem jest złożenie kawiarki i postawienie jej na źródło ciepła. Po kilku chwilach zobaczysz, jak napój wypływa równomiernie do górnego pojemnika. Jeśli będzie pryskać, może to być sygnał, że ziarna zostały zbyt grubo zmielone lub kawy w sitku było za mało. Kiedy urządzenie przestaje szumić, a kwa zrobi się jaśniejsza – można zakończyć proces parzenia. Został więc najprzyjemniejszy punkt czy rozlanie małej czarnej do filiżanek i degustacja. Kawiarki pozwalają także na przygotowanie kawy macchiato czy cappuccino. Wystarczy wtedy na warstwę kawy położyć spienione mleko. Kawiarki to urządzenia, dzięki którym każe spotkanie z małą czarną to aromatyczna przygoda, przepełniona smakiem i chwilą spełnienia. Są doskonałą alternatywą dla miłośników mocnej kawy.